Защо трябва да използвате морско масло вместо обикновено масло

Защо Трябва да използвате морско масло, а не масло предназначено за автомобили?

Тъй като двигателят на вашата лодка работи в морска среда, той се нуждае от защитата, която само качествените морски смазочни материали могат да осигурят. Това е вид защита, която вашият двигател просто няма да получи от масло, предназначена за използване в автомобилни двигатели.

Ето защо Mercury Marine® разработи пълна гама от Mercury Precision Lubricants®, всеки от които е първокласен продукт. Те са предназначени да защитят вашия двигател Mercury, както когато е включен, така и извън водата.

Тежка Работа

Представете си, че карате колата или камиона си със 120 км/ч по стръмен хълм, докато теглите лодката си – за един час. Това е стресът, под който е подложен вашият корабен двигател. Този стрес вероятно ще унищожи автомобилното масло и, в определен момент, автомобилния двигател.

Морски двигател – независимо дали е извънбордов, бордов, с кърмово задвижване – е проектиран да работи с часове при високи обороти в минута и при голямо натоварване. Това мъчително задължение изисква специални смазочни материали, поради което никога не трябва да използвате автомобилно масло в морски двигател.

Удължената работа при високи обороти, която издържа един корабен двигател, може да среже (или разцепи) по-ниски молекули на добавката. А това води до постоянна загуба на вискозитет. Това може да остави по-малко защита от смазка върху компонентите на картера по време на следващото използване на двигателя. Mercury формулира своите продукти за масло за 4-тактови морски двигатели с добавки. Те са специално проектирани да предложат мощна устойчивост на срязване и задържане на вискозитета – жизненоважни за дългосрочната работа на морските двигатели.

Температура На Работа

Морските двигатели работят при много по-ниска температура от автомобилните. Ако температурата на солената вода се покачи над 76 C, тя започва да кристализира и може да запуши охлаждащите канали в двигателя. Поради тази причина морските двигатели са термостатно контролирани да работят под тази температура. Автомобилните двигатели обикновено работят доста над 93C.

Повечето морски двигатели се охлаждат със сурова вода – вода, извлечена директно от езерото или океана – която често е студена до много студена. По този начин моторните масла Mercury Precision Lubricants са формулирани да осигурят изключителна защита срещу износване и корозия при много по-ниски температури от автомобилните масла.

Без Опасност от Корозия

В морската среда корозията – вътре и извън двигателя – е постоянна заплаха. Двигателят на лодката винаги работи близо до водата, като засмуква много влажен въздух директно от повърхността на водата, за да работи. Този влажен въздух също попада в горивните камери през отворени клапани, когато двигателят не се използва. А в среда със солена вода този въздух може да бъде особено разяждащ. Това е една от най-суровите среди, които можете да си представите за двигател.

Тази влажна среда и ниската работна температура на корабния двигател се комбинират, за да направят корабния двигател по-податлив на образуване на конденз в маслото. Както и на замърсяване на маслото от неизгоряло гориво. Това се случва особено често, ако двигателят се използва за дълги периоди на бавно движение. Така то никога не се нагрява достатъчно, за да изпари кондензираното гориво и вода от маслото. Сега помислете, че когато не работи усилено, за да ви отведе до рибата, или да ви тегли около езерото, или да ви отведе до далечно пристанище, корабният двигател често не работи седмици или месеци. А това създава друга възможност за кондензация за събиране вътре в двигателя. Поради тази причина маслените продукти на Mercury Precision Lubricants съдържат специфични антикорозионни инхибитори, които просто не присъстват в маслото за автомобилни двигатели.

Защо Mercury?

Докато другите морски масла могат да отговарят на този основен промишлен стандарт, маслата за морски двигатели Mercury са проектирани да надхвърлят тези стандарти, често със значителна разлика. Mercury ангажира инженерни ресурси за разработването на смазочни материали, предназначени специално да работят добре на Mercury двигатели. Те разработ формули за вискозитет и пакети от добавки, за да осигурят максимална защита на бордовите двигатели Mercury, извънбордови, кърмови, газови и дизелови двигатели. Можете да разчитате на продуктите на Mercury Precision Lubricants, за да поддържате вашия двигател Mercury да работи с максимална мощност и ефективност, сезон след сезон.

Translate »
Scroll to Top